Temat strony

malinówka, bimber, nalewka z malin, malinówka przepisy, przepis na malinówkę, maliny, sok z malin

Bimber ze śliwek

Doskonały trunek na wyjątkowe okazje i toasty! [...] Bimber ze śliwek

Pigwówka na bimbrze

Nalewkę z pigwy możemy przygotować na spirytusie, nic nie stoi na przeszkodzie by urzyć dobrej jakości bimbru.[...] Nalewka z pigwy na bimbrze

Nalewka z malin - malinówka

Nalewka z malin - malinówka Nalewka z malin jest jedną z moich ulubionych nalewek. Latem mogę nalewkę przyrządzić ze świeżych owoców malin a zimą z soku. Różnica w smaku jest niewielka jednak sposób przygotowania już zupełnie inny.

Nalewkę można przygotować z samych owoców lub dodając odrobinę soku z cytryny lub kwaśnych wiśni. Jako, że owoce malin są słodkie, mają delikatny smak w nalewkach brakuje kwaskowego posmaku. Dziś przedstawię dwa przepisy. Pierwszy możemy wykorzystać latem, drugi polecam na zimowe wieczory.

Nalewka ze świeżych malin

Świeże owoce malin, płuczemy i umieszczamy w balonie zalewamy bimbrem o mocy nie większej jak 65%. Pozostawiamy balon na okres 2 do 3 tygodni pamiętając by co jakiś czas zamieszać jego zawartością. Po tym czasie możemy zlać młodą nalewkę a owoce zasypujemy cukrem. Maliny puszczają dodatkowo sok rozpuszczając cukier. Zlewamy powstały sok i mieszamy z nalewką. Dodajemy wspomniany wcześniej sok z cytryny i dolewamy mocny bimber. Tak przygotowana nalewka musi jeszcze dojrzeć w naszej piwniczce. Pełny smak osiągnie po 3 miesiącach leżakowania.

Nalewka z malin - malinówka Sok z malin - nalewka z malin

Nalewka z wykożystaniem soku z malin

Innym sposobem przygotowania nalewki z malin jest wykorzystanie soku. Nie polecam jednak kupować w marketach soku, który oryginalny przypomina tylko z nazwy. Najlepiej wykorzystać, ten który latem sporządziliśmy z owoców mali. W zależności od sposobu wykonania i zawartości wody będziemy dobierać potrzebną ilość bimbru. Jeśli przygotowany sok był tylko z owoców i cukry bez użycia sokownika wody jest stosunkowo mało. A jeśli użyliśmy sokownik wody w soku jest więcej. Odmierzamy zatem 1l soku 2 litry bimbru i mieszamy dodając soku z cytryny. W tym przypadku okres dojrzenia jest krótszy i nalewka gotowa jest do spożycia już po dwóch tygodniach.

Nowa kolumna rektyfikacyjna!

niezawodna

alkohol 94% gwarancja!

zbiornik 30l

Sprawdź tutaj

Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza prezentowaną stronę jest zabronione. Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i dobrego obyczaju. Jeśli chcesz powołać się na treści strony www.polskavodka.pl umieści linka w swojej publikacji. Nie kopiuj! Możesz mnie cytować.